Servis avtomatskega menjalnika

Redna menjava olja v avtomatskem menjalniku podvoji njegovo življenjsko dobo. Stroški menjave olja precej manjši kot popravilo oziroma menjava menjalnika.

Na obisku pri doktorju za avtomatske menjalnike

Pri nas je avtomobilov z avtomatskim menjalnikom sicer manj kot v tujini, še posebej v ZDA, vendar – ali prav zato – smo o se o tej temi pogovarjali s strokovnjakom, ki pozna avtomatske menjalnike kot lasten žep. D.L. , s podjetja Avtoklinika Maribor d.o.o., se je neposredno pred najinim razgovorom vrnil z rednega izpopolnjevanja družbe AC (Automatic Choice), ki je tokrat

potekalo v Amsterdamu. Kot specializiran mehanik za popravilo avtomatskih menjalnikov se D. redno udeležuje strokovnih seminarjev vodilnega ponudnika delov za avtomatske menjalnike, na pot razvoja “klinike za avtomatske menjalnike” pa je stopil slučajno, ko mu je pred slabim desetletjem prijatelj v popravilo poslal avto s pokvarjenim menjalnikom. Kljub začetnim težavam ga je izziv popolnoma osvojil, predelavo oplovih motorjev je zato kmalu zamenjal z novo strokovno in poslovno priložnostjo.

Z zagotovilom, da je z menjalnikom mojega audija vse v najlepšem redu, sem zadovoljen zapustil poblaščeni servis, spotoma pobral sinova in skupaj smo se zapeljali v smeri štajerskega gorskega letovišča. Pa mi zvok menjalnika ob pretikanju v klanec ni dal miru. Na srečo zame in mojo denarnico smo se pravočasno obrnili  in zapeljali v mehanično delavnico podjetja AVTOKLINIKA MARIBOR D.O.O., kateri se nahaja v Pesnici pri Mariboru na območju AVTO KRKE . Da na tem mestu deluje človek ki menjalnike pozna do obisti, še posebej tiste ki ne zahtevajo ročnega pretikanja, sem izvedel na spletni strani družbe Rave olja d.o.o., ki ponuja tudi kakovostna maziva za menjalnike. Izkazalo se je da je bil obisk “doktorja” za avtomatske menjalnike še pravočasen, kar je moj mesečni proračun povečalo za kakšnih 1500 Eur. Namesto dobrih 2500 Eur, kolikor bi znašala – ob nadaljevanju vožnje nujna – menjava multitronika, je bil strošek obnove menjalnika nekaj manjši od 1000 Eur.

Relativnost pojma “doživljenjska uporaba”

Kako je pravzaprav z menjavo olja v menjalniku? Je res, da avtomatski menjalniki ne zahtevajo rednih oljnih transfuzij, kar so mi glede olja v pogonskem delu motorja učinkovito vcepili v glavo že na prvem rednem servisu. Menjava motornega olja je kot nekakakšen cerkveni zakrament, čeprav smo v resnici vozniki prav pri tem opravilu pogosto žrtve mehanikov, ki nam enostavno ne razložijo, da kakovostna, t.i. “long life” motorna olja učinkovito ščitijo motor precej dlje kot znaša predpisani interval rednih servisov.

Z Dejanom Lenarčičem, ki je svojo kliniko za menjalnike iz rodnega Prekmurja preselil na obrobje Maribora, se nisva pogovarjala o pogonskem delu motorja. Po uspešni diagnozi in nadaljni obravnavi menjalnika, ki mu je, po 130000 prevoženih kilometrih brez svežega olja, prekipelo, mi je pojasnil da je menjava olja za avtomatski menjalnik vsaj tako pomembna kot menjava motornega olja.

“Testiranje muranovega (Nissan Murano) menjalnika mi je pred meseci pokazalo 175 stopinj C! Gre za rekordno vrednost, ki sem jo uspel izmeriti do sedaj; normalna delovna temperatura v avtomatskem meljalniku namreč znaša nekako med 80 in 130 stopinjami C” je povedal v sočni prekmurščini.

Tudi tlaki, ki pritiskajo na olje v menjalniku, so lahko izjemno visoki, posebej ob vožnji v klanec ali ko avtomobil uporabimo za vleko težjih bremen. V t.i. ZF avtomatskih menjalnikih je olje sicer izpostavljeno le kakšnim 5 barom, kar lahko primerjamo s pritiski v hladnem pogonskem delu motorja. Tek avtomobila kasneje motorno olje segreje, kar zaradi zmanjšanja viskoznosti motor dodatno razbremeni, delovni tlak v motorju pa se ustali nekako med 1,5 in 3 bari. Tlak v brezstopenjskem menjalniku (CVT) je bistveno večji, zato je olje tam izpostavljeno precejšnjim obremenitvam. Razmere v drobovju menjalnika so lahko peklenske, olje pa je pravzaprav del konstrukcije, ki v veliki meri določa življenjsko dobo menjalnika. Visoki tlaki in temperature, ki jim je olje izpostavljeno seveda sčasoma spremenijo njegove lastnosti, kar privede do poškodb kovinskih delov menjalnika.

“V avtomatskih menjalnikih tipa CVT (Continuously Variable Transmission) lahko oljni tlak izjemno naraste, tudi do 50 barov! Lahko si predstavljaš kaj se zgodi z oljem, ki mora prenašati takšne obremenitve” je ekstremne pogoje v tipu menjalnika, ki sploh ni sestavljen iz različnih prestav, opisal Dejan. Pri CVT ali tudi brezstopenjskem menjalniku, lameliran finomehaničen kovinski trak zvezno potuje po stožčastih vrtavkah in ohranja motor vedno v območju vrtljajev z največjim navorom.

Redna menjava podvoji življenjsko dobo menjalnika

Pravzaprav sem bil dolgo tudi sam prepričan, da olja v menjalniku ni potrebno zamenjati. Ko mi je Dejan pod nos pomolil kozarec počrnelega “prekurjenega” olja in mi na razstavljenem menjalniku hospitaliziranega Landroverja pokazal posledice izgube njegove viskoznosti, mi je bilo takoj jasno, da olje ni voda. Kakovostno menjalniško olje, v strokovnih krogih imenovano ATF (Automatic Transmission Fluid) namreč podvoji življenjsko dobo avtomatskega menjalnika, mi je razložil Dejan. “Cena menjave je seveda bistveno nižja od stroškov, ki jih prinesejo odkrušeni kovinski drobci, ki lahko skupaj z izrabljenim oljem pridejo tudi izven samega menjalnika, recimo v hladilni sistem. Zaradi nepopolnega izpraznjenja “vandlerja” (nemško wandler, ali pretvornik navora v slovenščini) na številnih servisih ostaja v menjalniku ob menjavi olja tudi do 40% starega olja. “Pri nas, s pomočjo aktivnega prečrpavanja starega olja in nadomeščanja s kakovostnim novim oljem, zamenjamo olje v menjalniku, hladilnem sistemu in pretvorniku navora v celoti” je pojasnil Dejan in povedal, da je po menjavi olja včasih potrebno izbrisati adaptacijske vrednosti v krmilni enoti menjalnika. Tehnološko izjemno napredni avtomatski menjalniki so namreč adaptabilni, na nek način se učijo in se morajo zato prilagoditi novim pogojem, ki jih ustvarja gostejše oziroma bolj viskozno novo olje.

Etiološko “zdravljenje” proti enostavnemu gašenju simptomov

Delo mehanika je precej podobno diagnosticiranju v medicini, le da so tehnološko sicer izjemno napredni mehanski sistemi kljub vsemu veliko manj kompleksni in bolj predvidljivi od živih bitij. Dejan je vsekakor raziskovalec, ki se ne zadovolji z ugotovitvijo napake, ampak trmasto išče razlog, ki je do nje pripeljal. Vzrok za moteno delovanje menjalnika pri mercedesu (Mercedes S), ki je trenutno med pacienti v njegovi delavnici, je nestrokovna menjava olja v enem izmed servisov. Staro olje, ki je vsebovalo številne kovinske obruske s karakterjem finega brusnega papirja, je namreč po opravljeni menjavi ostalo v hladilnem sistemu in, ob zagonu motorja, ponovno priteklo v menjalnik. Posledice so seveda hude, še posebej ker je staro olje usodno poškodovalo tudi astronomsko drag hladilnik. Seveda pa je pri tem delu pomembna tudi preventiva, predvidevanje obremenjenosti menjalnika in posledičenih potencialnih zapletov v njegovem nadaljnem življenjskem ciklu.

“Če stranka pripelje recimo BMW X5 z vgrajeno vlečno kljuko, pogosto opravimo tudi nadgradnjo menjalnika” je povedal “avtomobil je namreč že sam precej težak, standardni menjalnik pa je zato precej obremenjen. Ko avto obremenijo še s težko prikolico, se tlak v menjalniku poveča in ob pogostejši povečani masni obremenitvi lahko pričakujemo resno obrabo avtomatskega menjalnika pri kakšnih 100.000 km”, pravi Dejan. T.i. “upgrade” oziroma nadgradnja menjalnika, ki lahko zajame izbor robustnejših batov ali celo menjavo že omenjenega vandlerja (pretvornik navora), je zato priporočljiva pri modelih avtomobilov z veliko lastno maso oziroma ko lastnik avtomobil uporablja na način, ki menjalnik nadpovprečno obremenjuje.

Zahtevane lastnosti olja za avtomatski menjalnik (ATF)

Medtem ko je kakovost motornih olj določena z viskoznostjo pri delovni temperaturi motorja in pri nizkih zimskih temperaturah, v skladu s standardom SAE J300, določa viskoznost olja za menjalnike določa drug SAE dokument, poimenovan SAE J306. Večjih vrednosti na embalaži menjalniškega olja (npr. 75W-140) zato ne moremo enostavno primerjati z viskoznostjo motornih olj, z enako kodo na embalaži.

Zahtevane lastnosti ATF olja so naslednje (vir: DEKRA Betriebsstoff-Liste 2015 ):

  • Mazanje in posledično zmanjšanje trenja med drsečimi oziroma vrtečimi se deli v menjalniku. Izjemna trdota, s keramiko prevlečenih batičev v ZF menjalniku, lahko poškoduje aluminijasto ohišje če je v njem staro olje, ki ne zagotavlja ustrezne zaščite.
  • Interno hlajenje menjalnika, s prenosom vročine preko olja na ohišje menjalnika oziroma v ločen hladilni sklop.
  • Zaščita pred korozijo, obrabo, penjenjem in odstanjevanje nečistoč preko filtra.
  • Trajnost olja, ki zagotavlja čim daljše intervale menjave.
  • Kompatibilnost z elastomerami tesnil; tesnila morajo v stiku z oljem ohraniti strukturo, ne smejo se skrčiti oziroma postati premehka.
  • Specifične frikcijske lastnosti olja ne smejo povzročati prevelikega trenja, zaradi česar bi lahko prišlo do pretrdega pretikanja.
  • Olje mora biti sposobno prenašati sile med posameznimi menjalniškimi sklopi; zobniki, pretvornikom navora (vandler) in variatorjem pri CVT menjalniku.
  • Optimalna viskoznost pri hladnem zagonu motorja in pri visoki delovni temperaturi.

Simptomi motenega delovanja avtomatskega menjalnika

  • Nihanje obratomera
  • Grobo pretikanje
  • Avtomobil ne spelje takoj (tipično za GM menjalnike pri BMW, Range-roverju in Opel Omega)
  • Padanje iz prestav (posledica neenakomerne obrabe zobnikov)
  • Vibracije pogonskega sklopa
  • Zamujanje prestav

 

Samo Pitamic / Dejan Lenarčič